A méz jótékony hatásai

3 érdekesség a mézről:

Tudtátok, hogy…?

- Minél sötétebb a méz színe, annál erősebb az antioxidáns hatása a benne található flavonoidok miatt.

- A méz 80-85%-a szénhidrátot (elsősorban gyümölcs- és szőlőcukrot) és 16-19% vizet tartalmaz. Ásványianyag- és vitamin jellemzőit a botanikai és földrajzi eredete határozza meg. Vitaminok közül a legtöbb mézfajtában C-, B1-, B2-, B6-, K-vitamint, niacint, pantoténsavat és biotint, ásványi anyagok közül káliumot, kalciumot, magnéziumot, vasat, cinket, mangánt, rezet és krómot találunk csekély mennyiségben.

- Antibakteriális hatása mellett, segíti a jótékony bélbaktériumok szaporodását, vagyis a méz prebiotikus hatást fejt ki.

A méz jótékony hatásai. Prebiotikus, flavonoidok, szénhidrát, antioxidáns, antibakteriális. @Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége-Terítéken az egészség

Forrás: MDOSZ