Táplálkozási ajánlása COVID idejére

 

 

 

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének táplálkozási ajánlása COVID idejére

 

 

Szerencsére sokan meggyógyulnak a COVID-ból, de felépülésük után gyakran még hónapokig küzdenek krónikus fáradtsággal, memória- és koncentrációzavarokkal, izom és ízületi fájdalmakkal vagy éppen csökkent étvággyal, illetve az ízérzékelés és szaglás hiányával. A gyengeség, étvágytalanság, hányinger, szájszárazság miatt könnyen alakul ki fogyás és alultápláltság, ami lassítja a teljes gyógyulást. Másfelől az sem mindegy, milyen kondícióban kap el minket egy betegség. Noha a COVID esetében a túlsúly kockázati tényezőnek számít, az alultápláltság legalább ilyen veszélyes. Egy friss svájci kutatás szerint az alultáplált belgyógyászati betegeknél 20%-kal csökkenthető a halálozási arány táplálkozásterápiával.  

 

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlása a betegség utáni regenerációhoz:

 

Tanácsok fogyás és/vagy alultápláltság esetén

 

Tanácsok étvágytalanság, az ízérzékelés és szaglás csökkenése esetén

 

Tanácsok fáradtság esetén