Dohányzás Covid idején

Milyen veszélye van a koronavírus járvány idején a dohányzásnak és az elektronikus cigaretta használatnak?

 

A dohányzásról és az e-cigaretta használatról egyaránt kimutatták, hogy károsítják az immunrendszert, a légutakat és a tüdőszövetet, a tüdő tisztítómechanizmusát, amely a kórokozók eltávolítását szolgálja, ez hátrányosan befolyásolja egy légúti fertőző betegség kimenetelét.

A dohányzók gyakrabban mutatnak súlyos tüneteket és nagyobb valószínűséggel részesülnek intenzív osztályos ellátásban, illetve van lélegeztetésre szükségük, mint a nemdohányzóknak.

A vírus fertőzések átvitelében szerepe lehet a dohányzó által kilélegzett füstnek és az e-cigaretta használatakor kifújt aeroszolnak.

A fentiek miatt különösen javasolt a dohányzás és az e-cigaretta használat abbahagyása, vagy amennyiben ez nem sikerül, a COVID-19 megelőzésével kapcsolatos higiénés rendszabályok és a nemdohányzók védelméről szóló törvényben foglaltak betartása.
 

Dohányzási szokások Magyarországon. Készült az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet 2019-es 4000 fős reprezentatív kutatása alapján.  A rendszeresen dohányzók 72% zárt térben is rágyújt, 29% otthon és az autóban is. Hazánk felnőtt lakosságának közel 30%-a dohányzik vagy használ a dohányzással összefüggő elektronikus eszközt, 27.3%-a napi rendszerességgel dohányzik, 2.3%-a alkalmi dohányos. A rendszeresen dohányzók 26%-a 10 szálnál kevesebbet, 53% 10-20 szál között, 21% 20 szálnál többet. A jelenleg dohányzók 26%-a már megpróbált leszokni. Átlagosan 17,5 évesen kezdenek el dohányozni az emberek Magyarországon. Miért szokjunk le a dohányzásról? A nikotin káros és függőséget okoz: daganatos megbetegedések, magzatkárosodás, termékenységi zavar, érelmeszesedés, inzulinrezisztencia, termékenységi zavar. Leszokás előnyei: fiatalabb külső, kellemes lehelet, ép fogak, egészséges íny, jobb szag- és ízérzékelés, jelentős összegmegtakarítás, nagyobb fizikai teljesítőképesség, könnyebb légzés, köhögés megszűnése. Mit tegyünk ha nagyon hiányzik a cigaretta? Igyunk egy pohár vizet, mozogjunk, nassoljunk zöldséget, gyümölcsöt, találjunk egy hobbit, használjuk a mély légzés technikát, pihenjünk.