Zöldborsófasírt recept

 -Ezek az apró zöld gyöngyök kiváló fehérje-, összetett szénhidrát-, rost-, K-vitamin-, kálium-, foszfor-, cink-, kalcium- és folsavforrások.
 -A borsó a kifejtés után nagyjából egy napig zsenge és édes, utána a cukortartalma átalakul keményítővé ezért kevésbé lesz édes.
Nem kell beáztatni főzés előtt és igen hamar megpuhul az ételkészítés során.

-A zsenge zöldborsó le is fagyasztható, így egész évben élvezhetjük ízét, előnyös tulajdonságait (ha előkapunk a mélyhűtőből egy-egy adagot) anélkül, hogy jelentősen csökkennének pozitív beltartalmi tulajdonságai.
-Készítsünk belőle színes levest , rizottót , szendvicskrémet , zöldségfasírtot , zöldborsópestot vagy pároljuk meg fedő alatt friss zöldfűszerekkel .

Zöldborsófasírt. Hozzávalók kb. 20-25 darabhoz: 500g zöldborsó,150 g reszelt sajt, 1 tojás, 1 kis fej vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 200 g aprószeműzabpehely, 1 evőkanál olaj. só, bors, fűszerpaprika. Elkészítés: A zöldborsót puhára főzzük, majd villával összetörjük. Hozzáadjuk a zabpelyhet, tojást, reszelt sajtot, apróra vágott vöröshagymát, zúzott fokhagymát, fűszereket és alaposan összekeverjük. Egy óra hűtőben pihentetés után vizes kézzel gömböket formálunk a masszából, kicsit benyomkodjuk a fasírtokat, lespricceljük azokat olajsprayvel vagy ecsettel vékonyan lekenjük és sütőben 180 fokon 20 perc alatt  aranybarnára sütjük. @Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége-Terítéken az egészség