Halfogyasztás

Ha idén a Balatonon nyaralsz, vagy csak kipróbálnád a hazai édesvízi halakat, válassz pl. sült keszeget , harcsapaprikást , roston sült süllőt. Napi fehérjeszükségletednek a felét-egyharmadát már egy 1adag (15 dkg) hal, elfogyasztásával is kielégítheted (25-28 g fehérje). Ezek a fehérjék teljes értékűek  , azaz tartalmazzák a szervezet számára nélkülözhetetlen, esszenciális aminosavakat (fehérjék építőkövei) is.

Zsírtartalmukat tekintve ezek sovány (kevesebb, mint 1 g/100 g) és koleszterinszegény (30-80 mg/100 g) halak. Vitaminok közül nagyobb mennyiségben a B-vitamincsoport tagjai, ásványi anyagokból elsősorban foszfor, kalcium, vas és jód található bennük.

Mi van a süllőben? Teljes értékű fehérjék, B vitaminok, jód, vas, foszfot, kalcium, alacsony zsírtartalom. @ Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége-Terítéken az egészség