Hogyan őrizd meg csontjaid egészségét?

Hogyan őrizd meg csontjaid egészségét? Mozogj rendszeresen! Kerüld a szénsavas üdítőitalokat! Figyelj oda a megfelelő kalcium bevitelre! Ügyelj a megfelelő D-vitamin bevitelre, főleg a téli időszakban! Tarts mértéket az alkoholfogyasztásban! Ne vidd túlzásba a koffeinfogyasztást! Ne dohányozz! Tartsd egészséges tartományban a testsúlyod! Semmelweis Egészségfejlesztési Központ

- Mozogj rendszeresen! A rendszeres testmozgás segít lassítani a csonttömeg vesztés sebességét, emellett erősíti az izmokat, javítja a koordinációt, így időskorban csökkenti az elesés kockázatát. A rendszeres ellenállással végzett testedzés (súlyzó, sajáttestsúly, rugalmas ellenállás) pedig bizonyítottan pozitívan befolyásolja a csontsűrűséget. Végezz erősítő edzést legalább heti 2 alkalommal!


- Kerüld a szénsavas üdítőitalokat! A túlzott mértékű foszforfogyasztás gátolja a kalcium beépülését a csontokba, ezzel rontja azok minőségét, így hozzájárul a csontritkulás kialakulásához.

- Figyelj oda a megfelelő kalcium bevitelre! A kalcium legnagyobb mennyiségben a tejtermékekben fordul elő, és ebben a formában hasznosul a legjobban. Naponta fél liter tej, vagy ennek megfelelő mennyiségű tejtermék fogyasztása javasolt, ami fedezi napi kalciumszükségletünket. Számos egyéb élelmiszer is tartalmaz kalciumot, például a lazac, a mandula, a zabpehely, leveles zöldségek, a tofu és a chia mag is. Építsd be ezeket is rendszeresen étrendedbe!

- Ügyelj a megfelelő D-vitamin bevitelre, főleg a téli időszakban! A D-vitamin nagy része bőrünkben képződik napfény hatására, élelmiszerekből nehéz megfelelő mennyiségben pótolni. Mivel a téli időszakban jellemzően kevés napfény éri bőrünket, így érdemes étrend kiegészítőt szedni. Naponta 1500–2000 NE D-vitamin bevitele javasolt.

- Tarts mértéket az alkoholfogyasztásban! A túlzott fogyasztás káros hatással van egészségünkre és csontsűrűségünkre egyaránt. A nők számára naponta maximum 1 standard ital (pl. fél pohár bor), míg a férfiak számára 2 standard ital (pl. egy korsó sör) elfogyasztása javasolt, legalább heti két nap szünet megtartásával.

- Ne vidd túlzásba a koffeinfogyasztást! Felnőtteknek napi legfeljebb 3–4 csésze kávé, azaz 400 mg koffein elfogyasztása javasolt. Ne felejtsd el ebbe a mennyiségbe az energiaitalokat, kólát, fekete, zöld és fehér teát és csokoládét is beleszámolni!

- Ne dohányozz! A dohányzásnak semmilyen pozitív hatása nincs az egészségünkre. Ezzel szemben számos egészségkárosító hatása közismert. A rengeteg egyéb betegség mellett (pl. szív-érrendszeri és daganatos megbetegedések) a csontritkulás kialakulásának kockázatát is növeli. Itt az ideje, hogy letedd a cigit!

- Tartsd egészséges tartományban a testsúlyod! Az alultápláltság (azaz normálisnál alacsonyabb testtömeg) gyakran hiányállapotokhoz vezet, ezzel együtt a csontösszetétel romlását is előidézi.