Sütőtök

Többféle sütőtök is kapható hazánkban, leggyakoribb a sonkatök és a nagydobosi tök. Mindegyikről elmondható, hogy számos hasznos összetevőt tartalmaz (kálcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, C-vitamin, karotin, biotin, niacin, pantoténsav, A-, B1-, B2-, B6-vitamin és folsav). Éppen ezért kerüljön az asztalra minél több formában, az őszi időszakban.
Készíthetünk belőle krémlevest, süteményt, tehetjük rakott ételekbe, rizottóba, készíthetünk belőle pürét, használhatjuk sülve köretnek vagy desszertnek, és akár nyersen is fogyaszthatjuk.
Emellett magját is hasznosíthatjuk, ami értékes, egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag. Magas a magnézium, a kálium, az E-, F-, B1-, B2-, D-vitamin, a szelén-, a cink-és a réztartalma is. Magas kalória tartalma miatt ügyeljünk a mértéktartásra!

Sütőtök. Az ősz legsokoldalúbb szuperfoodja. Semmelweis Egészségfejlesztési Központ https://semmelweis.hu/egeszsegfejlesztes/