Farsangi fánk recept!

A farsang vízkereszttől (január 6-tól) hamvazószerdáig (idén március 2-ig), a nagyböjt kezdetéig tartó időszak. Hagyományosan a vidám lakomák, bálok, mulatságok, jellemzik, melyek elmaradhatatlan csemegéje a fánk.

Számos változata létezik. Dietetikus kolléganőnk fánkvariációja a hagyományos formához képest energiaszegényebb, rostban gazdagabb és hozzáadott cukrot nem tartalmaz.

Hozzávalók 12 db-hoz:

-210 g teljes kiőrlésű liszt

-90 g sima búzaliszt

-20 g élesztő

-150-250 ml 1,5%-os langyos tej

-80 g cukornak megfelelő édesítőszer

-2 db tojássárgája

-10 ml rumaroma

-1 csipet só

-½ narancs- vagy citromhéj

-40 g olvasztott margarin vagy vaj

Elkészítése: először felfuttatjuk az élesztőt egy kevés langyos tejben (100 ml), aztán a maradék tejjel és a többi hozzávalóból lágy, hólyagos tésztát dagasztunk. Amikor szinte kész a tészta, hozzáadjuk az olvasztott margarint. Szobahőmérsékleten 60 perc alatt duplájára kelesztjük, majd lisztezett deszkára borítjuk. Fánkszaggatóval kiszaggatjuk, sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük, letakarjuk és újabb fél órát kelesztjük. Mindegyik fánk közepét benyomkodjuk, hogy egy mélyedés keletkezzen benne, amelybe egy kis kanál diétás lekvárt teszünk (elhagyható). 160-170 Cº-ra felmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.

Dietetikus kolléganőnk fánkvariációja. @Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége Terítéken az egészség