Paradicsom

Burgonyák családjába tarozó növény, amely növénytanilag gyümölcs. Szezonja júliustól őszig tart. Vásárláskor érdemes kézbe venni és megszagolni a bogyót, mert amelyik paradicsomnak nincs illata, annak valószínűleg íze sincs.
Víztartalma 93-96 %, oldott állapotban szénhidrátok, szerves savak, ásványi anyagok, vitaminok és festékanyagok találhatók.
 A szabadon termesztett fajták több értékes tápanyagot tartalmaznak ezért ízletesebbek.
A paradicsom zamatát, savanykás vagy édeskés jellegét a cukor- és a savtartalom egymáshoz viszonyított aránya dönti el.
Antioxidánsokat, karotinoidokat, flavonoidokat és polifenolokat tartalmaz. C- vitamin tartalma a fajtájától és a termesztés körülményeitől függően változhat. Piros színét a likopin adja, amely kiváló antioxidáns. 
Felhasználása: nyersen, salátának, sütve, főzve, befőzve vagy szárítva.