HAGYMAFÉLÉK
Vöröshagyma
Magas az ásványi só, C- és B- és E vitamin tartalma.
Baktériumölő hatású, bélféregűzésre, vizelethajtásra, étvágygerjesztésre, illetve vércukorszint csökkentésére is alkalmas.
Lilahagyma
A vöröshagymához képest kevésbé erős, édeskés ízű.
Fokhagyma
Magas C-vitamin, illetve kálium és kalcium tartalma.
Legfontosabb hatása, hogy csökkenti a vér koleszterinszintjét, így segítve elő a szívbetegségek megelőzését.
Póréhagyma
Vas-, kalcium-, kálium-, cink-, mangán- és szelénforrás.
Legtöbb piacon egész évben kapható.
A vöröshagymánál enyhébb az illata, édeskésebb az íze.
Metélőhagyma
Erős aromájú fűszernövény.
Főzni nem szabad, közvetlenül tálalás előtt adjuk az ételhez.
Jó étvágygerjesztő és gyomorerősítő.
Medvehagyma
A vérkeringést javítja.
Érelmeszesedés és magas vérnyomás ellen, valamint antibiotikumként is használják.
Mogyoróhagyma
Íze kifinomultabb, lágyabb és komplexebb, mint a rendes hagymáé.
Gyöngyhagyma
Nem csípős az íze és kellemes az aromája.