Hagymafélék

HAGYMAFÉLÉK

 

Vöröshagyma

Magas az ásványi só, C- és B- és E vitamin tartalma.
Baktériumölő hatású, bélféregűzésre, vizelethajtásra, étvágygerjesztésre, illetve vércukorszint csökkentésére is alkalmas.

Lilahagyma

A vöröshagymához képest kevésbé erős, édeskés ízű.

Fokhagyma

Magas C-vitamin, illetve kálium és kalcium tartalma.
Legfontosabb hatása, hogy csökkenti a vér koleszterinszintjét, így segítve elő a szívbetegségek megelőzését.

Póréhagyma

Vas-, kalcium-, kálium-, cink-, mangán- és szelénforrás. 
Legtöbb piacon egész évben kapható.
A vöröshagymánál enyhébb az illata, édeskésebb az íze.

Metélőhagyma

Erős aromájú fűszernövény.
Főzni nem szabad, közvetlenül tálalás előtt adjuk az ételhez.
Jó étvágygerjesztő és gyomorerősítő.

Medvehagyma

A vérkeringést javítja.
Érelmeszesedés és magas vérnyomás ellen, valamint antibiotikumként is használják.

Mogyoróhagyma

Íze kifinomultabb, lágyabb és komplexebb, mint a rendes hagymáé. 

Gyöngyhagyma

Nem csípős az íze és kellemes az aromája.