Étkezési paprika
A magyar gasztronómia egyik alapvető zöldsége.
Cecei nevű fajtája bejegyzett hungarikum.
A termés méretében, alakjában és színében is rendkívül változatos a kínálat.
Alakjának és színének köszönhetően széleskörű gasztronómiai felhasználhatósággal rendelkezik.
Felhasználása: nyersen, savanyúságként, főzve, speciális magyar ételek (pl. lecsó, töltött paprika).
Gazdag vitaminokban (különösen C vitaminban), ásványi anyagokban és mikroelemekben.
Különbségek vannak a hatóanyagok között: zöldpaprika gazdagabb K vitaminban, élelmi rostban, sárga paprikában több az A vitamin, piros paprikában több a likopin.
Jótékony hatásai: immunerősítő, fertőtlenítő, fájdalomcsillapító, vérkeringést fokozó.
Csípős paprika fogyasztása gyomor- és bélgyulladást, vesegyulladást okozhat!