Gombafélék

A gombafélék
Finomak, mindenki számára elérhetőek és változatosan elkészíthetőek.
Nagyon hasznosak a szervezet számára.
Nehezen emészthetők, viszont emészthetőségük növelhető a felaprításukkal, és az alapos megrágással.
Magas a fehérje-, kevés a zsír-, nagyon csekély a szénhidráttartalmúk.
Sok a víz bennük, a fiatalabb fajtában kevesebb.
Magas rost és vitaminforrások!
Koleszterincsökkentő hatásúak és jó vastartalmúak lehetnek
Daganatmegelőző, immunerősítő és vérnyomás csökkentő hatást is tulajdonítanak egyes gombaféléknek.
Ízületekre és a csontokra is kedvező hatásúak a magas kalciumtartalmuk miatt.
Egész évben teremnek, sok fajta még télen is. Áprilistól novemberig nőnek a legnagyobb számban.
Vannak veszélyesebb gomba fajták is.
Soha ne kockáztasson, ismeretlen fajtával!

Legveszélyesebb a gyilkos galóca, gyakran összekeverik a nagy őzlábgombával vagy a csiperkével!
Fogyasztása esetén nagyon magas az elhalálozási arány: 60-70%!
A vadon termő kalapos gombákat minden esetben mutassuk be gombaszakértőnek!
A NÉBIH honlapján megtalálható a nyilvántartott gombaszakellenőrök, valamint a gombaszakellenőrt alkalmazó piacok listája.