Káposztafélék

KÁPOSZTAFÉLÉK
Legismertebb tagjai: a fejes káposzta, a lilakáposzta és a kelkáposzta.
Legrégebbi zöldségünk, 1984 óta a világ 20 legfontosabb zöldsége közé tartozik.
Vásárláskor figyeljünk oda, hogy csak sérülésmentes, fényes levelű, tömör fejű káposztákat válasszunk!
Külső levelei hasznos E-vitamin források.
A nyersen nagyon sok C-vitamint tartalmaz, valamint magas a vas, kalcium és kálium tartalma.
Ezen kívül A-B6-, B12-, D-, E- és K-vitamin található benne, az ásványi anyagok közül pedig mangán, réz, cink, foszfor és magnézium is fellelhető benne.
A káposztában található kénnek köszönheti jellegzetes illatát és a baktériumokkal szembeni ellenállását.
Hatásai:
- méregtelenítő tulajdonságú is lehet
- segítheti az agy és az idegrendszer működését
- az emésztőrendszer egyik legjobb természetes gyógy- és regeneráló szere.
 
Felhasználása sokrétű: saláta, főzelék, egytálételek, rakott ételek.
Vörös káposztában kicsivel több C-vitamin van.
A savanyú káposzta
előnye, hogy az erjedés során olyan savtermelő, jótékony baktériumok szaporodnak el, amelyek kedvező hatással vannak a bélflórára.
Savanyú káposztás egytálételek magyar eredetűek.
A káposztához nagyon jól illenek a zöldfűszerek: a zsálya és a kakukkfű, a borsikafű, a babérlevél vagy a tárkony.
Puffadást kiváltó hatását az első főzőlé leöntésével megelőzhetjük!
Érdemes kerülni a káposztát az érzékeny gyomrúaknak, és akiknek gyakran van hasmenése!