GESZTENYE
Az ehető gesztenye (szelídgesztenye, maróni) a világon szinte mindenütt megtalálható. Nagyon kedvelt élelmiszer.
Az olajos magvaknál kevesebb fehérjét és zsírt, több szénhidrátot tartalmaz.
A glikémiás indexe alacsony.
Az energiatartalma kisebb, mint a diónak, mandulának, mogyorónak.
Glutént nem tartalmaz, így az arra érzékenyek is fogyaszthatják.
Magas a C vitamin tartalma, B-vitaminokat, káliumot, kalciumot, magnéziumot, vasat, cinket és foszfort is tartalmaz.
Sütve, főzve vagy gesztenyepürének elkészítve esszük.
Hatásai:
- jó hatással lehet az emésztésünkre
- a bélflóra működésében is nagy szerepet játszhat
- lassíthatja az öregedési folyamatokat
Fontos a mértéktartás, mert a túl sok és túl gyakori fogyasztása ellensúlyozhatja a jótékony egészségügyi hatásokat!