ZELLER
Gyógy- és fűszernövény.
Három változata ismert, a gumós zeller, a szárzeller és a metélő zeller.
Magyarországon a gumós változatot termesztik.
B1, B2, C-vitaminban gazdag, ásványi anyag és illóolaj tartalma is jelentős.
Felhasználható nyersen salátákhoz, jól ízesíti a leveseket, paradicsomos ételeket, főzelékeket, mártásokat, hús- és tojásételeket.
A diétás étkeztetésben is fontos szerepe lehet.
Szárított, őrölt állapotában jól zárható edényben kell tartani, így kiváló fűszer.
Vásárláskor válasszunk kisebb vagy közepes darabokat, mert a nagyobbak belseje sokszor szivacsos, bár ez is fogyasztható.
Jótékony hatásai lehetnek:
- serkentőleg hathat, a veseműködésre
- emésztési panaszok, étvágytalanságban is előnyös hatásai lehetnek.
A zeller gyógyhatása akkor érvényesül legjobban, ha nyers állapotban fogyasztják.