Sütőtök
Az ősz egyik kihagyhatatlan alapanyaga.
Terjedelmes növény, amelyet sokféle névvel illetnek: dinkatök, döblec, bécsitök, fehértök, bosztán.
Sütve, főzve, sósan és édesen egyaránt fogyasztható.
Az érett sütőtöknek száraz a kocsánya, kemény a héja, és ütögetésre kongó hangot ad.
Legismertebb sütőtökfajták: Nagydobosi, sonkatök, Hokkaidó-tök.
Magas karotin, C vitamin tartalommal rendelkezik, jelentős kalcium - és foszforforrás.
Jótékony gyógyhatásai lehetnek: - gyulladásos betegségek kezelésében
- szebbé teheti bőrünket, különösen a pattanások kezelésében jelenthet nagy segítséget
- emésztési gondokkal küszködőknek adhat támogatást.
- csökkentheti a prosztatarák és a szürkületi vakság kialakulásának kockázatát.
Fontos, hogy csak ehető sütőtököt és ne dísztököt fogyasszunk, az ugyanis mérgező is lehet!