Sütőtök

Sütőtök
Az ősz egyik kihagyhatatlan alapanyaga.
Terjedelmes 
növény, amelyet sokféle névvel illetnek: dinkatök, döblec, bécsitök, fehértök, bosztán.
Sütve, főzve, sósan és édesen egyaránt fogyasztható.
Az érett sütőtöknek száraz a kocsánya, kemény a héja, és ütögetésre kongó hangot ad.
Legismertebb sütőtökfajták: Nagydobosi, sonkatök,
Hokkaidó-tök.
Magas karotin, C vitamin tartalommal rendelkezik, jelentős kalcium - és foszforforrás.
Jótékony gyógyhatásai lehetnek: 
- gyulladásos betegségek kezelésében
                                                     - szebbé teheti bőrünket, különösen a 
pattanások kezelésében jelenthet nagy segítséget
                                                     - emésztési gondokkal küszködőknek adhat támogatást.

                                                     - csökkentheti a prosztatarák és a szürkületi vakság kialakulásának kockázatát.
Fontos, hogy csak ehető sütőtököt és ne dísztököt fogyasszunk, az ugyanis mérgező is lehet!