Cékla

Cékla
Más néven céklarépa, ritkábban vörös répa, régóta ismert salátanövény.
Főleg a téli hónapokban, az egyik legfontosabb vitamin- és ásványianyag-forrásunk.
Magas víz és alacsony kalóriatartalmú.
FONTOS:
Mivel gyökérzöldségről beszélünk, ezért mindenképp érdemes vegyszermentes talajban nevelt céklát vásárolni, mert a különböző növényvédő szerek, kemikáliák a gyökérben raktározódhatnak!
Az élelmiszeripar természetes színezékként is felhasználja.
Oxálsav tartalma nagy, ezért vesekő esetén fogyasztása korlátozott.
Fogyasztható nyersen, salátaként, köretként, lé formában.
Jótékony gyógyhatásai:
- májtisztító hatású lehet
- bélrendszert előnyösen erősítheti
- javíthatja a sportteljesítményt
- a vérképzésre kedvező hatású lehet