Táplálkozás Poszt Covid Időszakban!

Táplálkozás Poszt Covid Időszakban!

1. Naponta 5-6 alkalommal legyen lehetőség kiegyensúlyozott, vegyes, kis mennyiségű étkezésre.
2. Javasolt, hogy a főétkezések (reggeli, ebéd, vacsora) része legyen valamilyen állati eredetű fehérjeforrás, mint például a tojás, tej és tejtermékek (pl. sajtok), halak, húsok, hús-készítmények.
3. Csökkent étvágy esetén
dúsíthatjuk is az ételeket pl. reszelt sajt, reszelt főtt tojás, 
túró, tejszín, tejföl, tejpor, darált dió vagy mandula, olaj, reszelt keksz vagy zabpehely felhasználásával.
4. Az
ízérzékelés csökkenése, megváltozása esetén részesítse előnyben az intenzívebb 
fűszerezésű (nem túl csípős) ételeket, bátran használja a zöldfűszereket (pl. petrezselyem, bazsalikom, oregánó, kakukkfű), vagy édes ételekhez a gyömbért, vaníliát, fahéjat, szegfűszeget.
5. Szájszárazság esetén a megfelelő folyadékbevitel és a vizes öblögetés, illetve a 
nyálelválasztás fokozására rágógumi vagy cukormentes cukorka javasolt.
6. Hányinger esetén általában a
hidegebb hőmérsékletű ételek és folyadékok jobban tolerálhatók. Amíg az erősen fűszeres, nagyon zsíros vagy túl édes ételek fokozhatják, a gyömbér és a magas keményítőtartalmú ételek (pl. keksz, kétszersült) csökkenthetik a panaszt.
7. Hasmenés esetén túl édes (cukros), túl hideg vagy túl meleg, illetve a koffeintartalmú italok mellőzése javasolt. Ajánlott a laktózmentes és hozzáadott cukormentes étrend a hasmenés megszűnéséig.
8. Az alacsonyabb glikémiás indexű szénhidrátforrások (pl. magas rosttartalmú pékáruk, zöldségek) előnybe részesítése tanácsos.
9. Nem csupán az elfogyasztott zsiradék mennyisége, hanem az összetétele is nagy 
jelentőséggel bír. Források: halak (pl. lazac, makréla, busa, pisztráng), olajos magvak (pl. dió), szója, növényi olajok (pl. repce-, és lenmagolaj).
10. Napi 2,5-3 liter folyadék (a víz, ásványvíz, tea, zöldség- és gyümölcslé, levesek, lédús gyümölcsök, tej, joghurt, kefir) fogyasztása ajánlott.
Az ország több pontján működnek poszt-COVID járóbeteg rendelések, ahol szakszerű kivizsgálásban és kezelésben részesülhet. A szakambulanciákról és a beutalás menetéről érdeklődhet háziorvosánál.

Forrás: Táplálkozási Akadémia hírlevél