TÁPLÁLKOZÁS VÁRANDÓSÁG ALATT

Várandósság alatt is az egészséges táplálkozás irányelveit tartalmazó okostányér ajánlásait célszerű alapul venni.
Többszöri, meghatározott szénhidráttartalmú étkezés szükséges az optimális anyagcsere-állapot biztosításához. A főétkezések tartalmazzanak szénhidrátot, fehérjét és zsírt is.
A várandósság alatt 8–12 kg súlygyarapodás az ideális, ami magas kiindulási súly esetén csak 7–10 kg.
A fehérjepótlás szempontjából kiemelten fontos az állati eredetű élelmiszerek naponta többszöri fogyasztása, amelyek egyébként az ásványi anyagok pótlására is kiválóak (tej, tejtermékek, zsírszegény húsok).

A szénhidrát bevitelnél az arányokra kell figyelmet fordítani. Háttérbe kell szorítani az egyszerű szénhidrátokat (cukrokat), és növelni kell a rostokban gazdag összetett szénhidrátok mennyiségét. Ilyenek a teljes kiőrlésű gabonából készült kenyerek és péksütemények, valamint a nyers zöldségek, a főzelékfélék és a gyümölcsök.
 A kismama étrendjében különösen figyelni kell a megfelelő mennyiségű (minden étkezésre) 
élelmi rost bevitelre a székrekedés megelőzése érdekében.
Zsírok esetében is ugyanolyan fontos a minőségük, mint a mennyiségük. Főként a növényi eredetű zsiradékokban és a tengeri halakban lévő többszörösen telítetlen zsírsavak fogyasztása javasolt.
A különböző vitaminok és ásványianyagok tekintetében jelentősen növekszik szükségletünk a fogantatás előtti állapothoz képest, ezért ezek bevitelére fokozottan oda kell figyelnünk.

Egyen kevesebb feldolgozott- és gyorsételt, hiszen ezekben is sok a telített zsírsav, valamint sok cukrot és sót is tartalmaznak.
Korlátozza az elvitelre kért ételek fogyasztását, és tartózkodjon a különböző kekszektől, tortáktól, feldolgozott húskészítményektől, chipsektől, édességektől és üdítőktől.
Szomját csillapítsa csapvízzel, szénsavmentes ásványvízzel.
A húsokat főzve, sütőben, alufóliában sütve, párolva, vagy grillezve ajánlott elkészíteni, mint bő olajban sütve, hogy minél kevesebb legyen a zsírtartalma.
Tilos nyers vagy félig átsütött húsokat fogyasztani, mert fertőzést okozhatnak. A húsos vágódeszkán, zöldséget, gyümölcsöt se vagdosson!
Mivel egyes kórokozók ürülékkel (pl. macskaürülék) terjednek, a szabadföldön termett zöldségeket gondosan mossunk meg, mielőtt nyersen elfogyasztanánk.
Hányinger csillapítására keksz, kétszersült, zöldtea fogyasztás ajánlott. Gyomorégés enyhíthető gyakori rágcsálással, kevés keksz, kétszersült, kevés tej, aludttej fogyasztásával.
A könnyű testmozgás csökkentheti a vércukorszintet a terhesség alatt. Ha az étkezések után elmegy egy rövid, 20-30 perces sétára, az máris nagy segítség a vércukorszintje kontrollálása szempontjából. Testmozgásként jó választás még az úszás és a kismamáknak tartott nyújtóedzések.
A túlzott fizikai terhelés általában nem ajánlott terhesség alatt.

Forrás: www.dietetika.hu; www.dietoterapia.hu