MI AZ A ROST?

Bővebben a rostokról

A táplálékokban lévő nem emészthető, összetett szénhidrátokat nevezzük élelmi rostoknak.
Fontos szerepet töltenek be a szív- és érrendszeri betegségek és a cukorbetegség megelőzésében, mivel csökkentik a koleszterinszintet és előnyösen befolyásolják a cukor (glükóz) felszívódását.
- A rostok csökkentik a széklet bélben való áthaladásának idejét, így a rákkeltő anyagok kevésbé tudják kifejteni negatív hatásukat és lazább székletet eredményez, amely segít a székrekedés megelőzésében és kezelésében is.
- Nagy vízmegkötő képességük révén a rostok a folyadékok hatására megduzzadnak. Az élelmi rostokban gazdag élelmiszerek fogyasztása azért is hasznos, mert hamarabb jóllaksz például a teljes kiőrlésű lisztből készült kenyértől, mint a rostszegény fehérkenyértől, ráadásul nem leszel hirtelen újra éhes röviddel az evést követően.
- Az élelmi rostok csökkentik egyes tápanyagok, így a kalcium, a magnézium és a vas felszívódását, de megfelelően vegyes, változatos étrend esetén nem alakul ki ásványianyag-hiány.
- Lassítja szénhidrátok emésztését és felszívódását – ezt használják ki cukorbetegségben.
- A rostban gazdag táplálkozás elégtelen folyadékfogyasztással társul, a salakanyagok a bélben besűrűsödnek, és nehezebben jutnak tovább, nyomást gyakorolhatnak a bélfalra, és ez kellemetlen érzést, székrekedést okozhat. Éppen ezért, minden nap fogyassz megfelelő mennyiségű folyadékot!
A rostok csoportosítása:
Az élelmi rostokat vízben oldódó és vízben nem oldódó rostokra oszthatjuk.
Vízben nem oldódó rostok (cellulóz, egyes hemicellulózok és lignin):
Elősegítik a jó bélműködést.
Forrásai:
 a teljes kiőrlésű gabonatermékek, különösen a teljes kiőrlésű gabonapelyhek, müzlik, a búzakorpa, az olajos magvak, a diófélék, egyes gyümölcsök és zöldségfélék, valamint a hüvelyesek.
Vízben oldódó rostok (pektinek, egyes hemicellulózok, inulin, nyálkák, gumik, rezisztens keményítő)
Részben feloldódnak a vízben, és oldatuk lehűlésével gél keletkezik (például a pektinből), amit a vastagbélben élő bélbaktériumok képesek lebontani, hasznosítani.
Forrásai:
 a gyümölcsök (például a birsalma, alma, ribizli, egres, szőlő), a zöldségek közül a sárgarépa, cékla, sütőtök, burgonya, csicsóka, valamint a zab- és árpapehely.
A rost nem válogat ugyanúgy megköti a hasznos anyagokat is: gyógyszereket, vitaminokat, ásványi sókat.
Tehát gyógyszereinket ne egy nagy adag gyümölcstál elfogyasztása után vegyük be!
Élelmiszereinket mi magunk is dúsíthatjuk rostokkal, például zabkorpával készülő pogácsa, más korpás, magvas sütemények, házi készítésű gyümölcsjoghurtok.

 

Forrás:
mibolmitegyek.hu
dietetikamindenkinek.hu