Türelem és következetesség az életmódváltás kulcsa!

Ha már megtanultad az egészséges táplálkozás alapjait, de nem sikerül átültetni azokat a gyakorlatba, ez a „pár sor” neked szól!

Tudományos bizonyítékok igazolják, hogy egy szokás megváltoztatását (azt, hogy tartósan változtass az életmódodon) segítik az alábbi trükkök.

1. KONKRÉT CÉLOKAT HATÁROZZ MEG ÉS KIS LÉPÉSEKBEN HALADJ!

Például ahelyett, hogy azt mondod, "év végére lefogyok", határozd meg azt, hogy havonta hány kilótól szabadulsz meg és hogyan. Ahelyett, hogy megfogadod, hogy "lemondasz az üdítőről", próbáld meg fokozatosan csökkenteni a fogyasztásod (például, ha minden nap iszol üdítőt, első körben azt fogadd meg, hogy ezentúl csak minden 2. nap iszol majd). A céljaid, részcéljaid mindig legyenek elérhetőek, de legyen bennük egy kis kihívás.

2. JUTALMAZD MEG MAGAD MINDEN MÉRFÖLDKŐ ELÉRÉSEKOR!

Lehet tárgyi jutalom (pl. egy fürdőbomba a kádban lazításhoz, egy új kulacs), élmény (pl. piknik a parkban, strandbelépő vagy profi fotósorozat, ami megörökíti, milyen jó formában vagy), fontos, hogy fenntartsd a belső motivációt azzal is, hogy elismered: büszke vagy arra, amit elértél.

3. TERVEZD MEG AZ ÉTRENDED ÉS AZ EDZÉSPROGRAMOD!

Mindig írj bevásárlólistát, legalább néhány napra előre tudd, hogy mi lesz a napi menü (amennyire lehet, készítsd is elő az ételeket) és a heted megtervezésekor írd be a naptárba, mikor fogsz naponta legalább 30 percet mozogni. Ha van mihez igazodni, nagyobb eséllyel kerülöd el a felesleges kalóriabevitelt és lesz a napi rutin része a sport.

4. OLYAN MOZGÁSFORMÁT VÁLASSZ, AMIT ÉLVEZEL!

Mindegy, hogy milyen mozgásformát választasz, a lényeg, hogy legyen benne sikerélményed, mert csak így tudod hosszú távon folytatni. Bátran kísérletezz, próbálj ki mindent, ami érdekel és ami megfelel az aktuális egészségi állapotodnak (gyorsgyaloglástól kezdve táncon át a küzdősportokig), hogy megtaláld a kedvenceidet.

5. LEGYENEK TÁMOGATÓID!

Tudasd a családtagjaiddal, barátaiddal, hogy min próbálsz változtatni. Járj csoportos edzésekre, ahol hozzád hasonló helyzetben lévőkkel ismerkedhetsz, csatlakozz befogadó, támogató online fórumokhoz, ahol megoszthatod a sikereidet és nehézségeidet másokkal. Számítanod kell buktatókra, hiszen egy szokás megváltoztatása sosem könnyű feladat. De könnyebben veszed majd az akadályokat, ha tudod, sokan drukkolnak neked!

6. DOKUMENTÁLD A VÁLTOZÁST!Türelem és következetesség az életmódváltás kulcsa! Tippek új szokások kialakításához: 1. KONKRÉT CÉLOKAT HATÁROZZ MEG ÉS KIS LÉPÉSEKBEN HALADJ!  2. JUTALMAZD MEG MAGAD MINDEN MÉRFÖLDKŐ ELÉRÉSEKOR! 3. TERVEZD MEG AZ ÉTRENDED ÉS AZ EDZÉSPROGRAMOD!  4. OLYAN MOZGÁSFORMÁT VÁLASSZ, AMIT ÉLVEZEL! 5. LEGYENEK TÁMOGATÓID! 6. DOKUMENTÁLD A VÁLTOZÁST!

Vezess táplálkozási és edzésnaplót, amiben akár a napi hangulatodat is pontozhatod. Készíts magadról rendszeresen szelfiket, mérd a testsúlyod, a derekad, karod stb. körfogatát, amiből látványos grafikont is készíthetsz. Ezek a trükkök segítenek abban, hogy az apró eredmények se maradjanak észrevétlenek a mégoly sűrű hétköznapok során sem.

Forrás, fotó: Merőkanál.hu