Október az emlőrák elleni küzdelem hónapja

Október az emlőrák elleni küzdelem hónapja.Szánj magadra 5 percet havonta! 1. Állj szembe a tükörrel leeresztett karral és vállal! Figyeld meg a mellek alakját (bőrelváltozás, elszíneződés, duzzanat, bimbók behúzódása)! 2. A megfigyelést ismételd meg úgy, hogy mindkét karodat a fejed fölé emeled! 3. Tapintsd át melleidet úgy, hogy egyiket majd a másikat a két tenyered közé veszed, majd tenyereidet vízszintes irányban elcsúsztatva mozgatod! 4. Jobb kezed összezárt ujjaival enyhe nyomással, körkörös mozdulattal tapintsd át egyik majd másik melled! 5. Kényelmese hanyatt fekve egyik kezed a fejed alá, egy kispárnát pedig a vállad alá helyezve ugyancsak körkörös mozgással tapintsd át egyik, majd a póz megcserélésével a másik melled! 6. Ujjaid hegyével tapintsd át mindkét hónaljad! Karodat a tested mellé helyezve ismételd meg a hónalj tapintását mindkét oldalon! 8. Enyhén nyomd meg mellbimbódat, vajon ürül-e belőle váladék? Mellrák után is van élet. Mellrákinfo
Az időben felfedezett mellrák, illetve annak időben történő kezelésének megkezdése esetében az 5 éves túlélési arány 95 %, ezért figyelj magadra és a tested jelzéseire.
Érdemes elvégezni az önvizsgálatot minden hónapban, a menstruációt követő ötödik napon. Abban az esetben, ha már menopauzában vagy, jelölj ki egy napot a hónapban és mindig ugyanezen a napon végezd el.

Önvizsgálat menete:
1. Lógasd le lazán a karjaidat, tekintsd meg a melleidet.
2. Emeld fel karjaidat a fejed fölé, miközben egyik oldalról a másikra fordulsz, kövesd a mellek kontúrjának változásait különböző szögekből megtekintve azokat.
3. Enyhén préseld össze a mellbimbókat nincsi-e vérzés, váladékozás belőlük?
Az mellek áttapintása 8 lépésben!

 

Forrás: mellrakinfo.hu