A stresszmentes karácsony titkos receptje

Noha az év végi, karácsonyi időszak elviekben a szeretetről, az együttlétről és a lassulásról szól, mégis megesik, hogy a meghittnek remélt pillanatok feszültté, stresszessé válnak. Ennek szinte felsorolhatatlanul sok – egyénre, családra, közösségre jellemző – oka lehetséges, ezért nem is próbálkozunk egy átfogó lista megírásával. Ugyanakkor be tudunk azonosítani néhány általános stresszfaktort, amikről viszont mindenképpen érdemes beszélnünk, és azokra a teljesség igénye nélkül megoldási javaslatokat tennünk.

A tökéletességre való törekvés, az ünnepi időszakra vonatkozó, a magunkkal és másokkal szemben támasztott irreális elvárások jelentősen ronthatják a hangulatot, és akár konfliktusok forrásai is lehetnek. Éppen ezért nagyon fontos, hogy reálisan, a rendelkezésre álló anyagi és érzelmi erőforrásokhoz mérten fogalmazzuk meg a vágyainkat, elvárásainkat. Tehát mérjük fel alaposan az aktuális (anyagi) helyzetünket, és annak megfelelően alakítsuk ki az menüsort, az ajándékozás mértékét, és hogy az esetleges utazások módját és számát is. Ne feledjük: önmagában a csillogás és a volumen még nem jelent értéket.

A hatékony időmenedzsment – ahogy az év minden napján, úgy a karácsonyi időszakban is – kiemelten fontos. A rossz tervezés az idegeskedés melegágya, ezért már hetekkel korábban írjuk össze és osszuk be a legfontosabb teendőiket, méghozzá pontos határidőkkel. Mert például december 22-én még ajándékokért vagy élelmiszer-alapanyagokért futkosni nem a legfelemelőbb érzés, de egy kis prevencióval meg tudjuk spórolni magunknak ezt a stresszt.

Ugyan egyfajta tabukérdés, de család ide vagy oda, mindig is lesznek véleménykülönbségek és vitás helyzetek, amelyek főleg a rég nem látott rokonokkal való közös együttlét alatt robbanhatnak. Ezért érdemes előre megbeszélni, hogy melyek azok a kényes vagy a konfliktus veszélyével fenyegető témák, amelyek lehetőleg ne kerüljenek elő a beszélgetések során.

Miközben ez az időszak alapvetően az „együttlétről” szól, sokan mégis elfeledkeznek a pihenés és a feltöltődés fontosságáról, vagyis érdemes erre is strukturáltan, a szükségleteinket tisztán kommunikálva odafigyelnünk.

Tehát a stresszmentes karácsony titkos receptje: tudatosság, reális elvárások, megfelelő időmenedzsment, tiszta kommunikáció és pihenés. És természetesen a legfontosabb: a feltétel nélküli szeretet.

Forrás: Semmelweis Egészségfejlesztési KözpontA stresszmentes karácsony titkos receptje. Tudatosság. Reális elvárások. Megfelelő időmenedzsment. Tiszta kommunikáció. Pihenés. Feltétel nélküli szeretet.