A betegségek megelőzésének legfontosabb lépései

Noha az orvostudomány fantasztikus eredményeket ért el a különböző betegségek beazonosítása, kezelése és gyógyítása során, ez nem jelenti azt, hogy akkor mi a kanapén nyugodtan hátradőlve, oldalra kinyúlva magunk elé vesszük a chips-et, ciccentjük a ciccentenivalót, és elindítjuk a kedvenc sorozatunkat. Mivel az immunrendszerünk a szervezetünkben szinte minden pillanatban hatástalanít valamilyen „időzített bombát”, miközben a baktériumok és vírusok garmadája is lesben áll, az egészségünk megőrzéséhez (szükség esetén fejlesztéséhez) nekünk is aktívan hozzá kell járulnunk. De előbb az nézzük meg, hogy melyek az egészségi állapotunkat befolyásoló legfontosabb tényezők (forrás: http://tinyurl.com/5n75y4xz) :
1. Környezeti hatások (7%)
2. Egészségügyi ellátórendszer (11%)
3. Testi adottságaink (22%)
4. Társadalmi és szociális helyzetünk (24%)
5. Az életmódunk (36%)

Tehát az egészségünket tekintve az életmódunk kiemelkedő fontosságú. Ez az egyik olyan tényező, amire jelentős személyes befolyással bírunk, éppen ezért az egészségünk és az életkilátásaink érdekében bármikor be tudunk avatkozni.

Sajnos ritkán esik róla szó, de az egészséges életmód lényeges elemét jelenti a prevenciós gondolkodásmód is, hiszen a betegségek megelőzése vagy a kialakulás kockázatának mérséklése jelentősen javítja az életminőséget, ezzel növelve az egészségben eltöltött életévek számát, és bizony az egészségügyi ellátórendszer terhelését is csökkenti. Íme a prevenció legfontosabb lépései!

Forrás: Semmelweis Egészségfejlesztési KözpontA betegségek megelőzésének legfontosabb lépései. Egészséges életmód. Időben és minőségben megfelelő alvás. Rendszeres részvétel a javasolt szűrővizsgálatokon. Védőoltások igénybevétele. Egészségre káros szokások kerülése, Magas higiéniai kultúra kialakítása. Hatékony stresszkezelés. Biztonságos szexuális élet.