Házasság Hete

A házasság vajon mi? ???? Hát igen, ez egy komoly kérdés, és a válaszokkal talán meg lehetne tölteni egy egész könyvtárat is. Az viszont biztos, hogy a házasságra utaló első történeti nyomok több ezer évre vezetnek vissza, ahogy az is tény, hogy az együttélésnek ezen formája a különböző korokban és kultúrákban eltérő jelentéssel, tartalommal és formában is megjelenhetett. Magyarországon 2022-ben több mint 60 ezren kötöttek házasságot, míg közel 20 ezren döntöttek a válás mellett (http://tinyurl.com/6kvv658v).

Azt mindenképpen érdemes kiemelni, hogy a „házasság” az egyik legbonyolultabb emberi kapcsolati forma, aminek jó minőségét megőrizni – vagy krízis esetén megmenteni – tényleg csak tudatos egyéni és közös erőfeszítésekkel lehet. Ez különösen igaz abban az esetben, ha a házastársak szülőkké válnak, hiszen a figyelem és az energia fókusza ilyenkor természetes módon a gyerkőcre irányul.

Minden házasság egyedi, csak arra a kapcsolatra jellemző dinamikával, kihívásokkal rendelkezik. Ugyanakkor vannak olyan alapvetések, amelyek nélkülözhetetlenek a házasság megőrzése és megerősítése kapcsán. Szeretnénk jelezi, hogy ezek csak általános javaslatok; ha a kapcsolatban problémák merülnek fel, ne habozzatok külső segítséget kérni akár pszichológus, akár párterápiás szakembertől.

Semmelweis Egészségfejlesztési KözpontFontos hozzávalók a házasság megőrzéséhez és megerősítéséhez: A házasság világnapja február 11. Őszinte kommunikáció, empátia, megértés, hatékony konfliktuskezelés, közös célok, tér és idő biztosítása az egyéni szükségletek és célok számára, közösen eltöltött minőségi idő, kölcsönös tisztelet és megbecsülés, kompromisszumkézség.