Mi történik, ha leteszi?

Mi történik, ha leteszi? 20 perc : A nikotin kiürülésével javul a vérkeringés, normalizálódik a pulzusszám és a vérnyomás. 12 órán belül normalizálódik a vér szén - monoxid szintje. 1-2 hét után: 1 héten belül tisztábbak  fogak, nő a test energiaszintje, intenzívebbé válnak az ízek, hétről hétre élettel telibb a bőr. 3 hónap után:  Javul a vérkeringés és a szív teljesítőképessége, a tüdőkapacitás kb. 30%-kal növekszik. 1 év után jelentősen csökken a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázata. 5 év után csökken a méhnyakrák és a hólyagrák, valamint a sztrók kockázata. 10 év után A dohányzókhoz képest felére csökken a tüdőrák és más daganatos betegség kockázata, illetve a dohányzásból eredő csontritkulás veszélye. 15 év után Már nincs különbség a szívkoszorúér - betegség kialakulásának kockázatában a leszokott dohányzó és a nem dohányzók között.

A dohányzásról leszokásban nagyon sokat segíthet háziorvosa. A cigarettától való búcsú pozitív hatásait már az első naptól személyesen fogja megtapasztalni, ami önmagában is erőt adhat a folytatáshoz.

A leszokás legfontosabb előnyei hosszú távon jelentkeznek, de már az első néhány hétben csökken a cigarettafüst miatt kialakult fogkövesedés, javul a vérkeringés és a pulzusszám, így a közérzet is. A hónapok és évek múlásával pedig jelentősen csökken a dohányzás okozta szív- és érrendszeri, illetve a daganatos betegségek kockázata akkor is, ha Ön éveken keresztül dohányzott.

A hatékony leszokás érdekében forduljon orvoshoz, mert megéri segítséget kérni!

https://www.eljtisztatudovel.hu/mit-nyerhetek/

Forrás: Országos Korányi Pulmonológiai Intézet

 

Helyi dohányzásleszokást támogató szolgáltatás elérhetőségei:

- Rendelőintézet Szentgotthárd, Tüdőgondozó +36/94/554-082 (103 mellék)
  Hétfő: 11:30 -14:30 egyéni
  Péntek: 10:30 -12:30 csoportos

- Egészségfejlesztési Iroda +36/94/380-094
  Hétfő - Csütörtök: 7:30 -16:00
  Péntek: 7:30 -13:30