Hogyan válts életmódot?

 

Hogyan válts életmódot! Ha eddig nem tetted, kezdj el rendszeresen mozogni. Kezdheted sétával, biciklizéssel, úszással, tánccal stb., de hosszú távon ne feldkezz meg az erősítő jellegű mozgásokról sem (pl. súlyzós edzés) Aludj eleget, megfelelő minőségben. Tanulj stresszkezelő technikákat. Ez csökkenti a kortizol-szintedet és a szénhidrát - éhségedet, valamint növeli az  akaraterőd. Vizsgáld meg étkezési szokásaidat. Mikor és mit szoktál enni? Milyen érzelmek kapcsolódnak az étkezéseidhez? Legyél tisztában a kalóriaszükségleteddel (kalkulátor a leírásban) Ne egyél kevesebbet az alapanyagcseréd mennyiségénél. Alakíts ki egy fenttartó napi rutint, előre tervezd meg étkezéseidet, és építsd be a mindennapjaidba a mozgást. Ne zárj ki egy élelmiszercsoportot sem, és ne vond meg magadtól kedvenc ételeidet. Törekedj arra, hogy alacsony kalóriasűrűségű ételt fogyassz. Kövesd az Okostányér®  ajánlásait, szükség szerint kérd szakember segítségét.

Semmelweisz Egészségfejlesztési Központ

Világszinten egyre nagyobb probléma az elhízás, és az ennek következtében kialakuló egészségügyi problémák. A magyar felnőtt lakosság több mint fele, és a gyerekek több mint 20%-a érintett.

Az elhízás, kiváltképp a zsigeri zsír emelkedett mennyisége bizonyítottan növeli a keringési problémák (pl. magasvérnyomás-betegség, szívinfarktus), az anyagcsere betegségek (pl. diabétesz, inzulin rezisztencia) és a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát.

Mégis hogyan vágjunk bele az életmódváltásba, és mit tegyünk testsúlyunk mérsékléséért? Összeszedtük a legfontosabb tanácsokat.

A képen említett energiaszükséglet kalkulátort itt találod: https://semmelweis.hu/.../taplaltsagi-allapot/energia-calc/