A pszichoaktív szerek használatának okai

Pszichoaktív szereknek azokat a vegyületeket vagy anyagokat nevezzük, amelyek valamilyen hatást gyakorolnak az agyunkra és a tudatállapotunkra. Ide tartoznak például a kábítószerek, a hallucinogének és stimulánsok, illetve egyes gyógyszerek is. A pszichoaktív szereket nagyon komolyan kell venni, mert befolyásolják a szerhasználó érzelmeit, a gondolatait, az érzékelését, a hangulatát és a viselkedését is. Emellett a pszichoaktív szerek használata komoly egészségiállapot-kockázattal és büntetőjogi következményekkel járhat. Ráadásul a szerhasználó ezzel nemcsak önmagát veszélyezteti, hiszen függősége a környezetére, illetve a társas kapcsolatainak a minőségére is negatív hatással van (https://tinyurl.com/ywhtvaxw).

A dohányzásról és az alkoholfogyasztásról már írtunk, most a kábítószerekről való sikeres leszokásról hoztunk fontos információkat. Eszerint a folyamat nélkülözhetetlen elemét jelenti a függőség mögött meghúzódó okok feltárása és kezelése, illetve megszüntetése. A szerhasználati motiváció háttere széles spektrumot ölelhet fel.

Ha úgy érzed, hogy esetedben vagy közeli családtagodnál, ismerősödnél fennáll valamilyen szerfüggőség, bátran kérj segítséget a háziorvosodtól, klinikai szakpszichológustól vagy pszichiátertől. Anonim módon ezen a linket érhető el szakértői segítség: https://tinyurl.com/v8u5xz6mA pszichoaktív szerek használatának okai: a pillanatnyilag átélt élmény fokozása, olyan megküzdési mód, amivel a szerhasználó igyekszik elmenekülni a mindennapok kihívásai és a személyes problémái elől, a társasággal való közös együttlét élményének növelése, a másoknak való megfelelési kényszer, a tudat tágítsa, az önismeret elősegítése, fájdalom, alvászavar, szorongás kezelése, egyéb szervi tünet kezelése. Szerfüggőség gyanúja esetén kérj segítséget a háziorvosodtól, klinikai szakpszichológustól vagy pszichiátertől!