Tévhitek a hevített dohánytermékekről

Átszokás ≠ Leszokás

A dohányzásról leszokni nem könnyű, ezért sokan az alternatív dohánytermékek felé fordulnak, „egészségesebb” megoldást keresve. Az e-cigaretta és a hevített dohánytermékek azonban hamis biztonságérzetet keltenek. Bár füstmentesnek és ártalomcsökkentőnek hirdetik, ezek a termékek abban különböznek a hagyományos cigarettától, hogy más fajta és mennyiségű káros vegyületet tartalmaznak. Bár néhány káros anyagból kevesebbet tartalmaznak, ez nem jelenti azt, hogy kevésbé veszélyesek. Célunk, hogy Ön ezekről a veszélyekről a lehető legtöbb hiteles információt szerezze be, amelyek alapján tudatosan dönthet.

Ma már több, a leszokást segítő módszer létezik, mint gondolná. A leszokási folyamatban jelenleg az alábbi helyeken kaphat segítséget:

- Egészségfejlesztési irodák (EFI): ezek az irodák számos tanácsadási és támogatási szolgáltatást nyújtanak.

- Telefonos leszokástámogató szolgáltatás: ingyenes tanácsadás kérhető a 06-80/44-20-44-es és a 06-80/20-04-93-as zöldszámon.

- Gyógyszeres támogatás: a nikotinpótló terápiák (pl. tapasz, rágó) és receptköteles gyógyszerek segíthetnek a nikotinfüggőség leküzdésében.

Ne feledje, hogy minden dohánytermék egészségkárosító hatású. Válassza a biztonságosabb utat: kérjen szakértői segítséget a leszokáshoz, és tegyen egy lépést az egészségesebb élet felé!


-Tévhitek a hevített dohánytermékekről! Tévhit - Alacsonyabb hőfokon nincs égés. Tény - Alacsony hőfokon is történik égés és felszabadulnak a káros vegyületek. Tévhit - Hevítéssel nincs dohányfüst. Tény - Füst csak hőt nem alkalmazó termékek esetén nem képződik (rágható és szippantható termékek)Tévhit - Ha "füstmentes" akkor egészségesebb. Tény - Az ilyen termékek is sok vegyületet tartalmaznak, amelyek a hagyományos cigarettafüstben megtalálhatók. Tévhit - A hevített dohánytermékek segítenek a leszokásban. Tény - Nikotintartalmukkal ezek a termékek fenntartják a nikotinfüggőséget. OKPI