III. Fokú Hőségrisztás!

Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ!

Figyelem! Vasárnaptól péntek éjfélig a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztás lép életbe!

Az országos tisztifőorvos a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzése alapján legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást rendel el az ország egész területére 2024. július 7-én (vasárnap) 00 órától 2024. július 12-én (péntek) 24 óráig.

Az NNGYK és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felhívja a lakosság és az országban tartózkodók figyelmét, hogy a meleg megviseli a szervezetet, ezért fokozottan figyeljünk a megfelelő folyadékpótlásra, kerüljük a megerőltető fizikai munkát, és pihenjünk többet.

A szabadtéren viseljünk bő, szellőző ruházatot, bőrünket a leégés ellen naptejjel védjük, a napszúrás ellen viseljünk napellenzős sapkát vagy kalapot. A munkavégzés vagy hosszantartó sportolás könnyen hőgutát okozhat, ami megfelelő kezelés hiányában akár életveszélyes is lehet.

A kánikulában futni, kerékpározni a reggeli vagy az esti órákban ajánlott. A túra alatt gyakran tartson pihenőt, álljon meg a nyomós kutaknál, hűtse csuklóját, tarkóját, vizezze be pólóját. A katasztrófavédelem weboldalán elérhető azon légkondicionált helyiségek listája, amelyet bárki igénybe vehet.

Akik vízparton tartózkodnak, a déli órákban kerüljék a napozást, hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennének, illetve semmiképpen ne ugorjanak felhevült testtel a vízbe.

Az autóval közlekedőkre is kedvezőtlen hatással lehet a nagy meleg. A gyermekeket, háziállatokat egy percre se hagyják a parkoló autóban! Még egy félárnyékban parkoló, leengedett ablakú jármű utastere is életveszélyesen felmelegedhet. Ha autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot látnak, azonnal hívják a 112-es segélyhívószámot!

A melegben megnő a szabadtéri tüzek kockázata, jelenleg 6 vármegyében van tűzgyújtási tilalom. A hőségriasztás ideje alatt ott sem tanácsos elégetni a kerti zöldhulladékot, ahol ezt az önkormányzat egyébként engedélyezi. A bográcsozók, grillezők egyetlen percre se hagyják felügyelet nélkül a tüzet.

A kánikulában megnő a szén-monoxid-mérgezés kockázata is. A kéményben légdugó alakulhat ki, amely miatt a füstgáz visszaáramlik és szén-monoxid fejlődik. Ezért még nyáron is fontos a szén-monoxid érzékelőt működtetni.