II. Fokú Hőségriasztás meghosszabbítása!

Másodfokú hőségriasztással indul az ősz: hosszabbodik a hőségriasztás!

Utoljára 2015-ben fordult elő, hogy szeptemberre is kitartott a hőség. Az országos tisztifőorvos a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. előrejelzése alapján a 2024. augusztus 24-én (szombat) 00.00 órától kiadott hőségriasztást 2024. szeptember 05. (csütörtök) 24.00 óráig meghosszabbítja az ország egész területére vonatkozóan. Továbbra is másodfokú hőségriasztás lesz érvényben.

A kánikulában figyeljünk arra, hogy a diákoknak is a szokásosnál nagyobb mennyiségű vízre, ásványi anyagra van szükségük. Mindig legyen náluk folyadék, mert hőség idején akkor is inniuk kell, amikor nem érzik magukat szomjasnak. A melegben nem javasolt cukros, szénsavas üdítők fogyasztása; a szervezetnek ilyenkor kifejezetten vízre van szüksége. Válasszunk számukra könnyű, világos színű, laza ruhadarabokat, amelyek lehetővé teszik a bőr szellőzését.

Szeptemberben megerősödik a forgalom is, ezért az autóval közlekedőket különös óvatosságra intjük, rájuk is kedvezőtlen hatással van a nagy meleg. A saját egészségünk megóvása mellett figyeljünk oda másokra is: különösen az óvodák, iskolák környékén, vigyázzunk továbbá az idős rokonokra, szomszédokra, ismerősökre. Néhány percre se hagyják a gyermekeket, házi kedvenceket a parkoló autóban! Ha bárki napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot.

Fontos, hogy a kánikulában az idősek már kisebb rosszullét esetén is forduljanak háziorvosukhoz, hogy megelőzzék a súlyosabb állapotokat. A vérnyomást a melegben gyakrabban kell ellenőrizni: a meleg értágító hatása miatt szükség lehet a gyógyszeradag csökkentésére, ha a vérnyomással kapcsolatos panaszok jelentkeznek.

Napközben lehetőség szerint maradjunk leárnyékolt helyiségekben, szervezetük regenerálódása érdekében vegyük igénybe a légkondicionált helységeket. Többször hűtsük testüket, kellemes hűvös hőmérsékletű vízzel zuhanyozás alkalmával.

Az egész országban tűzgyújtási tilalom van érvényben. A melegben gyakrabban riasztják a tűzoltókat szén-monoxid miatt is, mert a kéményben légdugó alakulhat ki.