Csontritkulás Világnapja!

Semmelweisz Egészségfejlesztési Központ.

A csontritkulás esetében is a megelőzésen van a hangsúly, hiszen hiába is figyeljük a tüneteit, mert mire megjelennek, addigra valószínűleg a betegség régóta fennáll.

Oszteoporózis esetén (amely szó szerint porózus/lyukacsos csontokat jelent) a csontok sűrűsége csökken, minőségük romlik. Mivel a csontok sűrűsége csökken, már egy enyhébb ütés vagy esés is okozhat komoly törést. Az első kisebb behatástól is bekövetkező csonttörésig csak műszerekkel mutatható ki a betegség, a szakemberek azonban az olyan jelekből is felfigyelhetnek rá, mint a háti görbület fokozódása, a testmagasságcsökkenés vagy a vesekövesség.

Panaszok esetén mielőbb orvoshoz kell fordulni, mert a kezdődő csontleépülési folyamatok visszafordíthatóak, így a törések is megelőzhetőek.Hogyan előzhetem meg a csontritkulást? Fogyassz minél több természetes eredetű kalciumot (tej, tejtermékek, sajt, tojáshéj) Mozogj minél többet (pl. gyaloglás, torna, futás), de figyelj arra, hogy az aktivitást fokozatosan növeld és egészségi állapothoz illeszkedő, biztonságos mozgásformát válassz. Mérsékeld az alkoholfogyasztást, ha dohányzol, tedd le a cigit! Gondoskodj megfelelő D-vitamin pótlásról ( és a beépüléshez szükséges K2 vitaminról is) - főleg a téli hónapokban. Ha kezelőorvosod gyógyszerszedést rendel e, szedd az előírásnak megfelelően, és járj rendszeresen ellenőrzésre.